2010. április 26., hétfő

German Oak

German Oak (1990)


Niebelungenlied (1992)


A hetvenes évek első felében ténykedett German Oak testesítette meg mindazt a dühöt, elidegenedést amit akkoriban a német fiatalok éreztek a hitlerista generációval szemben.

A kvintett 1972. nyarán vonult be egy elhagyatott, második világháborús légitámadás elleni bunkerben berendezett stúdióba, a Luftschutzbunkerbe, hogy a helyből áradó atmoszféra segítségével rekonstruálják azokat az érzéseket, amiket a német katonák érezhettek a Szövetségesek megszállása inváziója idején, 1944-ben. A hely sajátos akusztikájának és a feljátszott hosszú, instrumentális jameknek köszönhetően a German Oak a kor legnyomasztóbb zenéjét készítette el.

A lemezt annak idején sajnos félreértelmezték borítója és az együttes egyes dalcímei (Swastika Rising, The Third Reich, stb.) miatt, és a zeneboltok megtagadták az árusítását. Így még abból a 213 kinyomott, egyenként megrajzolt borítójú példányból is mindössze tizenegyet sikerült értékesíteni. 1990-ben azonban a Witch & Warlock újra kiadta négy bónusz dallal, 2005-ben pedig a hatvanas/hetvenes évek zenéjére szakosodott Radioactive eredeti verziójában is megjelentette bakeliten.

Az 1976-ban rögzített, de szintén csak a kilencvenes évek elején megjelent Niebelungenlied egyenes következménye a névadó lemezen hallhatóaknak, egyes helyeken az első black metal zeneként értekeznek róla.