2010. április 21., szerda

Throbbing Gristle: The Third Mind Movements (2009)

A Throbbing Gristle a Fluxusban gyökeredző performance art kollektíva COUM Transmissionsből nőtte ki magát. 1975-ös megalakulásukkal megteremtették az industrial zenét, meghonosították a zenében a loopok és kazetta-szempölök használatát; kiadójuk, az Industrial Records ("industrial music for industrial people") olyan neveknek adott otthont, mint William S. Burroughs, Monte Cazazza vagy a Cabaret Voltaire.

A Throbbing Gristle az emberi lét sötétebb vetületeivel kívánt foglalkozni, így a stúdióalbumoknál fontosabbak voltak az emberekben mélyebb nyomot hagyó performanszok (melyeket dokumentáltak), ahol a hanghatások mellé megbotránkoztató képi világ is társulhatott.

1981-es feloszlásukat követően a tagok olyan együttesekben zenéltek tovább mint a Psychic TV vagy a Coil. 2004-ben a csapat eredeti felállásban újjáalakult; legutolsó lemezük, a The Third Mind Movements anyagát 2007. június elején, három nap alatt vették fel a londoni Kortárs Művészeti Intézetben egy zenei installáció keretén belül.